Stichting Earlybirds,
Sinds medio 2015 ben ik werkzaam als vrijwilliger voor Stichting Earlybirds. De stichting verzorgt geheel kosteloos reportages in het ziekenhuis van prematuur geboren kindjes. Ouders zijn vaak overdonderd door het plots te vroeg geboren kindje en in plaats van heerlijk genieten van je kraamtijd, zit je in een achtbaan van emoties en zorgen.
Met de reportage willen wij een klein lichtpuntje zijn voor ouders, in deze moeilijke periode. We willen ze een mooie herinnering mee geven, foto’s die weergeven hoe het in het ziekenhuis is, zodat ze altijd even terug kunnen kijken, ook jaren later. Foto’s waar ze als gezin samen op staan.
Met enige regelmaat krijgen wij als fotograaf de vraag of we de reportage kunnen komen maken op het moment dat de kleine van alle draadjes en van sonde af is. Ondanks dat ik de vraag begrijp, stel ik toch altijd voor om de reportage op korte termijn te maken. Dit heeft meerdere redenen. Juist de situatie vast leggen zoals deze op dit moment is, dus met draadjes en de sonde, is zo waardevol. Ook met deze toeters en bellen is het kindje prachtig. Vaak ben je in deze periode als ouders ook nog emotioneel en kwetsbaar, en heb je zorgen. Hierdoor word je geleefd, juist even op dit moment kunnen genieten van de reportage en daarna van de prachtige foto’s die je krijgt, kan je weer even op beuren. Het kan je weer net even wat meer kracht en moed geven. Daarnaast is het vaak zo dat wanneer de sonde er eenmaal uit is, de ziekenhuis periode dan ook vaak snel achter de rug is. Het gebeurt meer dan eens dat een reportage hierdoor niet meer op tijd ingepland kan worden en ouders dus helaas foto’s meer kunnen krijgen. Ontzettend jammer! Dan komt het helaas ook soms voor dat een kindje alsnog komt te overlijden, je kunt je voorstellen dat foto’s dan alleen nog maar waardevoller zijn. Om deze redenen raden wij ouders altijd aan om de reportage zo snel mogelijk in te plannen.
Hoe ga ik te werk? Ik krijg via de planner de aanmelding van de ouders die een reportage willen. Ik stuur via whats app een berichtje, en laat de keus aan de ouders om mij te bellen op een moment dat het hen uit komt, of dat we de afspraak via de whats app plannen. Dit laatste gebeurt meestal.
Op de dag en het tijdstip dat we afgesproken hebben kom ik bij jullie in het ziekenhuis. Ik stel me voor, we kletsen even en ondertussen begin ik meestal met fotograferen van het kindje in de wieg of couveuse.
Omdat we altijd afspreken tijdens een verzorgingsmoment, is dit dus ook wat ik vast zal gaan leggen. Het kindje wordt vaak fijn in bad gedaan door papa en/of mama en wanneer er broertjes en zusjes zijn kunnen zijn ook mee helpen of kijken.
Na het badderen gaan ouders met het kindje buidelen, of krijgt het nog een voeding. Ik leg al deze momenten vast, de ouders doen gewoon wat ze altijd doen. Op deze manier wordt het kindje niet extra belast door mijn aanwezigheid.
We praten vaak tijdens de reportage over hoe de vroeggeboorte gekomen is, maar soms kletsen we ook na de reportage hierover. Net hoe het uit komt.
Na de reportage ga ik thuis alle foto’s selecteren en bewerken en de ouders ontvangen van mij altijd een kleine preview. De rest van de foto’s (tussen de 20 en 50) worden via ShootProof naar de ouders gestuurd.
Waarom ik dit werk ben gaan doen? Onze dochter is niet prematuur geboren, maar zij is toen ze 5 dagen oud was wel met spoed naar Nijmegen gebracht en daar geopereerd. Na een korte periode IC en daarna medium care, mocht zij na twee weken weer naar huis. Twee weken waarin we gebroken waren, we keuzes moesten maken tussen de twee oudste jongens en ons kleine meisje, die bijna 100 km bij ons vandaan in het ziekenhuis lag. Ik heb veel foto’s gemaakt. Van alles, beademing, draden, sondes, eerste plasluier enzovorts. Het album bekijk ik niet vaak, maar toch minimaal eens per jaar, als we weer in die periode zitten. Ook onze dochter kan op deze manier zien wat er met haar gebeurt is en waarom ze dat litteken op haar buik heeft. Ik weet hoe waardevol foto’s zijn.
En voor ouders van prematuur geboren kindjes zullen foto’s net zo waardevol zijn. En als je die dan op professionele manier kunt laten maken, dan zou ik zeggen, laat die kans vooral niet aan je voorbij gaan.
Een reportage is altijd gratis en ontspannen, jullie hoeven alleen maar te zijn wie je bent en te doen wat je anders ook doet.