Wie ben ik

©Lo en Co Fotografie

Welkom op mijn website! Mijn naam is Rayke Knippers-Kuenen, ik ben 36 jaar en woon in Winterswijk. Sinds 2002 ben ik samen met mijn man Boyke en inmiddels hebben we vier kinderen in de leeftijd van 17, 14, 12 en 10 jaar. Zonder het aanpassingsvermogen van mijn gezin zou ik dit werk niet kunnen doen, want op wacht staan voor geboortes, soms maanden achter elkaar, heeft ook voor hen natuurlijk consequenties. Hoe fijn dat zij hier zo flexibel mee om weten te gaan! <3

Ik ben sinds 2014 werkzaam als geboortefotograaf en heb al tientallen geboortes vast mogen leggen. Hier in Winterswijk, in de achterhoek, maar ook aan de andere kant van Nederland, midden Nederland en in het Noorden van het land. De reportages vinden plaats in zowel ziekenhuizen als bij ouders thuis, in iedere ruimte weet ik mijn plek te vinden. Zonder dat ik in de weg loop kan ik de meest mooie momenten vangen en voor altijd vast leggen. Momenten die vaak aan je voorbijgaan als je aan het bevallen bent. Zelf mocht ik maar liefst vier keer bevallen en weet daarvan alleen de grote lijnen nog maar, vlagen. En vaak herinner je juist de meest vervelende dingen, terwijl er tijdens het proces ook veel mooie dingen om je heen gebeuren. Wat dacht je van degene die jou bijstaat? Tijdens het proces zit je zelf waarschijnlijk in een bubbel, wat doet je partner, vriendin, moeder, vader, of wie er dan ook bij is? Knijp je zijn/haar hand fijn, masseert hij/zij jouw rug, omdat je rug weeën hebt, maakt hij/zij grapjes, is hij/zij geëmotioneerd? En dan de eerste ontmoeting met je kindje. Dat moment wil je toch gewoon vast gelegd hebben? Je wilt toch een beeld hebben bij het gevoel dat je waarschijnlijk altijd blijft herinneren? En je wilt tocht terug kunnen zien hoe degene die jou bijstond tijdens de bevalling reageert? Dat zijn dingen die je niet bewust mee krijgt, terwijl als je het vast laat leggen, je het je altijd zult blijven herinneren. Zelf kan ik van iedere bevalling die ik gefotografeerd heb, het gevoel terug halen bij het bekijken van de foto’s. Ik kan me weer herinneren hoe het ging en hoe er gereageerd werd. Van mijn eigen bevallingen weet ik dat niet. Ik heb geen idee hoe mijn man bijvoorbeeld reageerde meteen na de geboorte. Sowieso weet ik niet meer hoe hij was, of hij mijn hand vasthield, naast me stond? Hij maakte in ieder geval grapjes, dat weet ik dan nog wel 😉

 

 

 

 

 

 

Maar een fotograaf bij de bevalling? Wie wil dat nou? Nog steeds krijg ik die vraag of zie ik mensen deze vraag in hun hoofd stellen als ik vertel over mijn beroep. En ik begrijp het ergens wel, bij een fotograaf is misschien toch al snel een beeld van iemand die enthousiast is, iedereen goed neer zet, vlotte babbel heeft, camera met flits.. Nou dat gaat bij mij en de geboortes anders. Sowieso ben ik heel rustig en geduldig. Natuurlijk ben ik enthousiast over het fotograferen van een geboorte, maar dan vanbinnen, of wanneer ik erover vertel. Tijdens de geboorte ben ik stil en onopvallend. Ik regisseer niet. Ik zoek de plekjes die vrij zijn en pas me aan, aan de ruimte en de mensen die jouw begeleiden tijdens de bevalling. Er is altijd wel een plek vrij waar ik mooie foto’s kan nemen. Ik fotografeer zonder flits. Uiteraard is het zo, dat hoe donkerder de ruimte is, hoe donkerder de foto’s. De ruimte zo licht mogelijk maken is voor de foto’s vaak het mooist, echter; het belangrijkste is dat het geboorteproces goed verloopt en dat jij je prettig voelt in de ruimte. En als dat in het donker is, dan is dat zo en dan redden we het ook wel. Door mijn manier van werken zal je vrijwel niet in de gaten hebben dat er een fotograaf in de ruimte aanwezig is. Sterker nog, meer dan eens heb ik meegemaakt dat een vrouw na de bevalling mij ging vertellen wat er gebeurd was, terwijl ik toen al aanwezig was. Zij hadden dus helemaal niet bewust door dat ik er was. Na de bevalling volgt er natuurlijk een moment van rust, bijkomen, voeden, controles, aankleden, knuffelen met papa en eventueel eerste visite. Ik blijf ongeveer 2 uur na de geboorte om ook dit nog vast te kunnen leggen. Uiteindelijk maak ik een mooi album, jullie kiezen zelf de foto’s uit die hierin mogen. Zo heb je een prachtige herinnering aan een zeer bijzondere dag. Vol met subtiele en smaakvolle beelden, pure beelden. Mijn ervaring is dat stellen het album regelmatig doorbladeren. Naast dat het gewoon prachtig is, kan het ook helpen bij een stukje verwerking. Want een bevalling is mooi, maar ook heftig. Met jullie toestemming schrijf ik een blog en plaats ik foto’s op mijn website/social media. Maar alleen met toestemming, wanneer je dit niet wilt zal ik die keuze ten alle tijden respecteren.

Wil jij de bevalling vast laten leggen? Neem dan gerust contact met mij op. Met mijn ervaring kun je ervan uitgaan dat je een rustige, betrouwbare, professionele en betrokken geboortefotograaf naast je bed hebt staan.

Naast een Geboortereportage kun je bij mij ook terecht voor kraamreportages en lifestyle reportages. Ik zou mezelf willen omschrijven als rustig en geduldig. Wanneer je mij boekt als fotograaf, zul je iemand treffen die zich aanpast aan de situatie en aan hoe je zelf bent. Bij rustige mensen ben ik zelf ook rustig, maar ben je meer een persoon die spontaan is en grapjes maakt, dan ga ik daar ook gemakkelijk in mee. Tijdens mijn reportages regisseer ik zo weinig mogelijk, ik zal hier en daar wel wat aanwijzingen geven, maar ik ben niet de fotograaf die jullie heel veel aanstuurt. Eigen ideeën vind ik altijd leuk en fijn, ik werk graag mee om deze te laten slagen!

Neem snel een kijkje op de pagina met alle Geboorteverhalen

Druk voor meer informatie over een Geboorte reportage <– hier of over de Tarieven <– hier.