Help! Mijn vrouw wil een geboortefotograaf boeken!

Rayke geboortefotografiegeboorteverhalenHelp! Mijn vrouw wil een geboortefotograaf boeken!

Help! Mijn vrouw wil een geboortefotograaf boeken!

Disclaimer: Rayke geboortefotografie is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het lezen van deze blog. Kans op verandering van huidige mening is aanwezig! 😉

Ja, daar zit je dan. Deze blog te lezen. Niet omdat je zelf leuk op mijn website zit te kijken of omdat je mij volgt op Instagram, nee, omdat jouw partner je deze blog onder de neus gedrukt heeft. Zij wil namelijk mij of een andere geboortefotograaf boeken en jij hebt je twijfels. Misschien twijfel je niet eens en is het op dit moment een dikke vette ‘nee’.. En ja, dat snap ik. Of nou ja, eigenlijk snap ik het niet, maar dit komt vaak voor. Dus ik ben er bekend mee. En nee, niet alle vaders in spe gaan uiteindelijk overstag, maar dat je in ieder geval de moeite neemt om deze blog te lezen is al een mooie eerste stap. Wat jou persoonlijk tegenhoudt weet ik natuurlijk niet, want ik typ dit op een donkere donderdag en jij leest dit waarschijnlijk op een andere dag. Ik kan het je nu niets vragen en jij kunt mij geen antwoord geven. Onder andere hiervoor kun je een gratis en vrijblijvende kennismaking plannen, dat is voor nu misschien nog te vroeg voor je, maar wellicht dat je aan het eind van deze blog die deur wel wilt openen.

Ik gooi de redenen die ik vaker hoor er zelf maar gewoon even in. Is één of zijn meer van deze redenen jouw reden? Lees dan verderop mijn antwoord, dan kun je de rest overslaan, dat scheelt weer he?:

  • -“Ik vind het gewoon niet nodig”
  • -“Ik wil niet nog een extra persoon in de ruimte tijdens de bevalling, alleen mijn partner, de verloskundige en ik”
  • -“Ik vind het niet leuk/fijn om op de foto te gaan”
  • -“Ik kan toch ook wel foto’s maken”
  • -“ik vind het veel te duur voor die paar foto’s”

Ik vind het gewoon niet nodig

Dit is de minst goed onderbouwde reden die ik hoor. Hoezo, ‘gewoon niet nodig’? Het kan natuurlijk zijn dat jij de meerwaarde van een geboortefotograaf niet ziet. Waarom zou je daar foto’s van willen hebben? Maar jouw partner vindt het blijkbaar wel nodig. Heb je haar gevraagd waarom het voor haar wel belangrijk is? Geloof je haar of anderen als ze je vertellen dat je heel veel niet mee krijgt als barende vrouw? Een bevalling is vaak hard werken en ons vrouwenlichaam en brein heeft iets gemaakt waardoor wij ons daar vol gefocust aan over kunnen geven. Ook als we toch in paniek raken en de focus verliezen zijn we niet bezig met de omgeving. Bewust of onbewust zijn we als vrouw alleen maar bezig om het kindje of de kindjes op de wereld te zetten. In dit geval is jouw partner straks bezig om jouw kindje op de wereld te zetten. Na de geboorte leef je vaak, als alles goed gaat, in een soort van gelukzalige roes. (Ja, jij ook!) Terwijl er ook veel gebeurt in die eerste paar uur na de geboorte. Je beleeft ze en vergeet ze. Niet alles, maar geloof mij, de details zoals wie de kleine aan kleedde, de onderzoekjes, de eerste voeding, de eerste keer dat jij met de kleine op de arm zit, het gaat weg. En eerst herinner je je de dingen nog wel, maar na verloop van tijd ebt het weg. Dan heb je dus als vrouw keihard gewerkt en heb je geen beeld bij je gevoel. Heb je geen idee wat de reactie van jouw als vader was toen de kleine geboren werd en hoe was jij eigenlijk tijdens de ontsluitingsfase? Was het jouw hand die ze vasthield of toch die van de verpleegkundige? En dan heb ik het nu alleen nog maar over wanneer alles voorspoedig verloopt. Want ja, het kan ook anders lopen. En het hoeft echt niet de zwartste optie te zijn om hier een traumatische ervaring aan over te houden. Het kunnen de kleinste tegenvallers zijn die naderhand voor veel vragen kunnen zorgen. Vragen die beantwoord kunnen worden door een verloskundige die er bij was, maar waarbij beelden nog veel meer zeggen. Waarbij beelden kunnen laten zien waarom er keuzes gemaakt zijn, waarin beelden laten zien dat jouw partner meer dan haar best gedaan heeft om een thuisbevalling te laten slagen, maar waarbij uiteindelijk toch gekozen werd voor het ziekenhuis. Iets waar ze anders misschien aan getwijfeld had. Of wat als je kleine naar een andere afdeling moet? Er worden zo veel dingen dan gemist door jouw partner die zij, als er een geboortefotograaf aanwezig is, later wel weer terug kan zien. Beelden kunnen in heel veel situaties gewoon enorm helend zijn. En trotsmakend. Want ook de meest krachtige vrouwen (en dat zijn ze allemaal!) met de meest mooie bevallingen zijn soms onzeker en worden na het zien van de beelden alleen maar trots. Jij vind het misschien gewoon niet nodig, maar voor je partner zit er een veel grotere lading achter de foto’s. Het zal haar realistische herinnering worden, die ze anders niet meer heeft.

Ik wil niet nog een extra persoon in de ruimte tijdens de bevalling, alleen mijn partner, de verloskundige en ik

Deze snap ik wel als dit jouw eerste kindje is. Je hebt een mooi sereen rustig beeld in gedachten van de bevalling. Weinig poespas, weinig mensen, geen pottenkijkers en al helemaaaaal geen fotograaf. (Een fotograaf! Doe ff normaal zeg!) Maar….. Als je mij of andere professionele geboortefotograaf boekt, dan ben ik er van overtuigd dat je daar echt geen last van hebt. Ik denk zelfs dat wij een heel fijne en rustige factor tijdens de geboorte kunnen zijn. Iemand die kennis heeft van het geboorteproces en stilletjes en onopvallend bij jullie blijft. (tenzij je natuurlijk even alleen wilt zijn) Jouw beeld bij een fotograaf is misschien het beeld van normale shoots, waarbij je aanwijzingen krijgt, de fotograaf moeite doet om jullie leuk en lachend op de foto te krijgen. Maar zo werk je als geboortefotograaf niet. Wij gaan mee in de bubbel van de bevalling. Ik geef geen aanwijzingen, ik observeer en beweeg me rustig in de kamer en zit ook veel stil als de bevalling wat langer duurt. Tevens komt het vaker dan eens voor dat ik even een blik van “het is goed, het komt goed” uitwissel met een onzeker kijkende vader. Waarbij daarna weer wat spanning van hem afglijdt. Heb jij misschien niet nodig, maar he, je weet nooit. Hoe dan ook, ik weet zeker dat ik niet een storende factor zal zijn. Maar dit kan ik alleen bewijzen als je me toelaat natuurlijk 😉

Ik vind het niet leuk/fijn om op de foto te gaan

Nou dan heb ik goed nieuws! Een geboortereportage is dan perfect voor jou! Jij hoeft namelijk helemaal niet bezig te zijn met op de foto te gaan. Houd je bezig met je partner of lees een boek tussendoor, maar houd je niet met mij bezig. Je hoeft de camera niet in te kijken, liever niet zelfs. Na een half uurtje ben je mij helemaal gewend en ben ik meer die rustige factor in de kamer die af en toe een foto maakt. Echt, dit is de meest makkelijke reportage om op de foto te gaan als je dat niet prettig vindt. Bovendien, jouw partner is tijdens de bevalling op haar meest kwetsbaarst (en krachtigst) en zij wil hier wel graag foto’s van. Hoe stoer is dat.

Ik kan toch ook wel foto’s maken

Ja en ik kan ook wel zelf een muur stucen, maar ja, dan ziet het er ook niet uit. Daarnaast wil jouw partner hoogstwaarschijnlijk niet dat jij foto’s gaat zitten maken als zij pijn heeft. Ik hoor je denken “huh? wel toch, ze wil toch foto’s van de bevalling” Ja dat klopt, maar ze wil niet dat haar partner die gaat maken. Ze heeft jou nodig als partner en als vader, niet als fotograaf. En ze wil ook juist zien wat jouw rol geweest is tijdens de geboorte. Dan kan de verpleegkundige of kraamzorg toch foto’s maken? Ja dat kan, maar ook zij zijn geen professional qua fotograferen. Zij hebben andere werkzaamheden. Foto’s maken kan, maar alleen als daar ruimte voor is. En je moet dan maar net geluk hebben dat je iemand hebt die weet wat ze doet qua fotograferen. Dus ja, het kan, maar ideaal, nee! Alles behalve. En dan hebben jullie later een paar losse foto’s. Niet het hele geboorteverhaal.

Ik vind het veel te duur voor die paar foto’s

Oke, als je na mijn eerste betoog nog steeds denkt dat het alleen maar ‘een paar foto’s’ zijn, dan houdt het wellicht op. Was alleen dit jouw reden en heb je bovenstaande geskipt, omdat ik zei dat dat kon? Sorry, scrol naar boven en lees toch maar even 😉 Het vast laten leggen van de geboorte van je kindje is veel en veel meer dan alleen maar ‘een paar foto’s’. Het is een prachtige documentatie van deze speciale dag. Het kan dé reden zijn waardoor jouw partner of jij beter op de bevalling terug kijkt. Het kunnen de missende puzzelstukjes zijn. Het is prachtig. Iets waar je met zo veel trots op terug zult kijken. Een geboortereportage is het meest waardevolle wat je kunt boeken of kopen wanneer er een kleine komt. Het is en blijft zijn waarde houden, of beter nog, de waarde wordt vaak steeds groter. En wat is het allerergste dat kan gebeuren? Dat je er niet blij me bent en je het geld kwijt bent.. Nou, geloof me, dat gebeurt niet. En anders: beter dat dan dat je later toch spijt hebt dat er geen foto’s zijn, of een vrouw die moeite heeft met het feit dat haar bevalling niet vastgelegd is. De puzzelstukjes mist.

Nou, je bent tot hier gekomen met lezen. Dank daarvoor! Ik hoop dat ik je iets in heb kunnen laten zien wat een geboortereportage voor jouw partner kan betekenen. En dat je nu open staat voor een kennismaking. Geen verplichtingen en gratis; alleen kennismaken en je vragen kunnen stellen. Jij kunt op dit moment het verschil maken. En ook vaders zijn altijd heel blij met de foto’s. Echt. Dus eigenlijk hoop ik dat je niet alleen voor je partner inziet hoe mooi dit is, maar ook voor jezelf. En voor jullie kleine. Hoe gaaf om terug te kunnen kijken op deze speciale dag, voor jou, voor je partner en voor die kleine die nu nog lekker in de buik zit. Je ontvangt altijd een luxe album, de grootte hangt af van het pakket dat je kiest. Maar een album maakt het nog mooier en tastbaarder.

Heb je het geld niet, maar wil je wel graag een fotograaf erbij, kijk dan eens naar andere opties: Kun je wel een X bedrag per maand missen? Dan is betalen in termijnen een optie bij mij en ook bij sommige collega’s. Misschien kun je in plaats van cadeaus in de kraamweek een bijdrage vragen. En wat ook een optie is om te kijken of er een beginnend fotograaf is die wellicht voor portfolio-prijs een geboortereportage aanbiedt. (let wel, zij/hij zal dan sowieso de beelden willen delen) Dit is bij mij of een andere professional absoluut geen vereiste.

Omdat ik altijd foto’s plaats bij een blog heb ik dit keer uiteraard gekozen voor foto’s met vaders in beeld <3 🙂