Geboortereportage Arnhem

Geboortereportage Arnhem

Via zoom maak ik kennis met S en E. Zij willen graag de geboorte vast laten leggen. Het betreft een geboorte middels draagmoederschap, ontzettend mooi en bijzonder dat S dit doet. Haar vorige bevalling verliep hele vlot. We hebben hierdoor goede afspraken gemaakt over wanneer te bellen, om de kans zo groot mogelijk te maken dat ik op tijd aanwezig ben. Wanneer het in oktober zo ver is belt S mij op dat ze verwacht dat het wel begonnen is en dat de verloskundige onderweg is. Het is dan ongeveer 18 uur. Ik besluit, zonder het te zeggen, dat ik alvast ga rijden. In het ergste geval rij ik voor niets. Een half uur later krijg ik bericht dat ik kan komen, 3 cm! Ik ben gelukkig al halverwege. Wanneer ik aan kom kan ik aan S niet zien dat ze weeën heeft. Ik weet dat het zo is, maar je merkt niets aan haar. E komt iets later als mij binnen. Er is dan al besloten om naar het ziekenhuis te gaan, dit i.v.m. een medische indicatie en gezien het niet ineens heel snel lijkt te gaan dit keer. Rond half negen in de avond komen we aan op de verloskamers. Heel eerlijk, ik iets later dan de rest, want ik miste een afslag haha. Het is een prachtige ruime kamer met een bad erin. De sfeer is leuk en gezellig. S neemt nog een paar filmpjes op voor tiktok, waar zij erg actief op is. Je kunt het misschien niet geloven, maar wij kunnen echt niet zien dat zij aan het bevallen is, je merkt letterlijk niets aan haar. Geen zucht, geen wiebel, geen trans, niets. Ik heb dit echt nog nooit mee gemaakt. E en ik gaan nog even naar de auto om de maxi-coli op te halen en zodat E even een makkelijke broek aan kan trekken. Eenmaal terug op de kamer gaat het met S nog steeds hetzelfde. Ze gaat even in het lege bad zitten om te kijken of haar dat fijn lijkt. e en ik gaan nog even naar de hal zodat hij wat kan eten.

Eenmaal terug wordt het bad gevuld for de zekerheid. S zit inmiddels op ongeveer 6cm. Nog steeds merken we niets aan haar. Als ze bij me op de koffie had gezeten had ik niet gedacht dat ze aan het bevallen was. Het enige wat misschien anders is, is dat ze een beetje een blos op de wangen krijgt. We hebben het nog even over het bevallen in bad, en we vertellen haar dat als de kleine in bad geboren wordt, en alles goed gaat, je de kleine gerust even onder water kunt laten eerst. Dat ze dan vaak de oogjes al een beetje openen en zo een hele rustige overgang van buik naar aarde krijgen.. Maar dan, ze heeft net een bekertje thee klaar als ik haar voor de eerste keer een beetje zie zuchten. De wee erop wiegt ze een beetje mee. Ik denk, ik wissel voor deze zekerheid mijn batterij even, maar de wee erop komt ze achter het muurtje vandaan en gaat ze met haar handen op de knieën staan. Oh jee! Nu is het serieus, ik had thuis namelijk het album van de vorige bevalling bekeken en herkende deze houding en dus ook dat het toen ineens heel snel ging. Ik laat de batterij voor wat het is, de wee erop of die daarop breken de vliezen. Ze vraag of ze nog in bad zal gaan en de verloskundige zegt lachend, als je dat wilt, moet je NU gaan. Zo gezegd zo gedaan, ze verplaatst zich naar bad. Daar wordt eigenlijk al bijna meteen het hoofdje geboren en niet veel later komt M al. S laat haar nog even onder water en ik kan echt de mooiste foto’s maken, zo bijzonder en magisch! Wauw! M wordt ontzettend rustig en mooi geboren, wat is dit gaaf zeg! Omdat ze de placenta graag buiten het bard geboren laten worden gaat niet lang na de geboorte S uit het bad het bed in. Het verloopt allemaal goed. M wordt aangelegd, want S gaat haar wel borstvoeding geven. Ze is natuurlijk draagmoeder, maar zal zodra ze thuis is blijven kolven. Echt, ik heb zo veel respect voor deze vrouw. E kan alleen maar glunderen volgens mij, ik zie de trots in zijn ogen. Nadat M is nagekeken geeft S de kleine officieel over aan E. Een prachtig en emotioneel moment. Mooie emoties dan he. Ik hou het niet droog, maar zit met mijn gezicht gelukkig achter de camera haha.

Wanneer alles gedaan is wat er moest gebeuren mogen ze naar huis als ze willen en dit willen ze graag. Ik loop samen met hen het ziekenhuis uit, midden in de nacht. Het is zo mooi. Zo mooi! dankbaar dat ik dit voor hen vast mocht leggen! <3