Een geboortereportage

Rayke geboortefotografieBlogEen geboortereportage

Een geboortereportage

Een geboortereportage,

Nog altijd zijn de meningen over het wel of niet vast laten leggen van de bevalling erg verdeeld. Er zijn mensen die het heel graag willen, mensen die er niet aan moeten denken, twijfelaars en de investering blijft een ding.
Wat ik zelf zo mooi vind aan de geboortereportage, is dat alles op een professionele wijze vast wordt gelegd. Van overzicht, tot details, van blijdschap tot verdriet.

Als moeder van vier kinderen, waarbij geen geboortereportage gemaakt is, weet ik als geen ander hoe veel er langs je heen gaat tijdens de bevalling. Je zit in een soort van bubbel en je hebt maar 1 doel: je kindje op de wereld zetten. Wat je vooral niet wilt, is een partner die hier vrolijk foto’s van loopt te maken. Tenminste, ik wilde het niet hebben en wanneer ik nu aanwezig ben bij een bevalling en een vader wil ook even een foto maken tijdens de weeën, met zijn mobiel of fototoestel, dan wordt hen dat meestal niet in dank afgenomen. Je wilt je partner liever naast je. Of juist niet, maar foto’s maken is in veel gevallen sowieso niet gewenst. Terwijl ik als geboortefotograaf wel gewoon de foto’s mag maken. Ik sta niet zo dichtbij als je partner en mijn taak is het ook niet om de barende vrouw te ondersteunen. Dat maakt het dat het prima is dat ik foto’s maak.


Daarnaast gaat er dus veel langs je heen tijdens de bevalling. Als ik terugdenk aan mijn eigen bevallingen kan ik van alle vier keer nog wel een aantal dingen herinneren, maar dat zijn vooral de wat minder leuke dingen. Waar mijn partner stond of zat tijdens de bevalling? Ik heb werkelijk geen idee. Had hij mijn hand vast? Kneep ik erin, pakte ik hem vast, gaf hij zijn schouder, keek hij mee toen de kleine eruit kwam, moest hij huilen, moest ik huilen? Ik weet het niet. Ik weet het echt niet meer. Ik ben heel veel kwijt van deze vier bijzondere geboortes. En bij drie van vier had ik denk ik heel veel gehad aan foto’s die mij zouden kunnen helpen bij het plaatsen van wat er gebeurd is. Vooral van de laatste bevalling had ik zo ontzettend graag een geboortereportage willen hebben om het goed te kunnen verwerken, helemaal nu ik zelf al zo veel bevallingen vast heb mogen leggen, weet ik gewoon zeker dat het mij geholpen had en dat ik het sneller en beter een plekje had kunnen geven.
Maar ook wanneer alles goed en soepel verloopt, is het zo ontzettend gaaf en waardevol, die emoties, blijdschap, als je het niet vast legt, kun je het nooit meer terug halen. Een foto brengt je dichterbij het gevoel.


Dat de investering groot is, daar ben ik me van bewust, maar de waarde van de reportage is ook heel erg groot. En de intensiviteit die het voor mij als geboortefotograaf vergt, is ook groot. Zo stond ik vorig jaar 231 dagen op wacht. 231 dagen en nachten. 231 dagen waarin ik geen uitstapjes kon maken met mijn kinderen, me niet op kon geven om te rijden voor school of sport, waar ik niet kon gaan zwemmen, niet verder dan een half uur van huis kon zijn, waarin ik geen alcohol dronk, niet naar de kapper kon, mijn kinderen onder voorbehoud bij ons met vriendjes konden spelen, ik festivals over moest slaan, ik minimaal 3 keer per nacht wakker werd om mijn telefoon te checken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En het is het allemaal waard hoor, absoluut, maar ik hoop ergens dat mensen de investering beter zullen gaan begrijpen. Naast het op wacht staan ben ik per geboorte gemiddeld 30 uur bezig, van kennismaking tot afleveren van het album. Misschien dat de investering zoiets meer te begrijpen is.
En ik ben flexibel, betalen in termijnen is altijd mogelijk in goed overleg. Bovendien kun je cadeaubonnen bij mij kopen, wellicht dat vrienden en familie zo iets mee kunnen en willen sponsoren.
Ik kan 1 ding met alle zekerheid zeggen, een geboortereportage is iets wat ik echt iedereen aan kan raden. Het is zo puur, zo echt.

En ben je bang dat je op facebook of het internet komt? Dat hoeft niet! We bespreken alles vooraf en maken hier duidelijke afspraken over. Willen jullie niets delen, dan is dat geen probleem! Wil je alleen wat details, van bijvoorbeeld voetjes of een handje, helemaal goed, fijn dat dat al mag. Jullie wensen staan voorop!